Engagement Day - DIY (do it yourself)

4:09 PM



Assalamualaikum, syukur alhamdulillah terima kasih ya Allah.

Pada 25 March 2017 telah belangsung majlis petunangan Qiela dengan pasangan. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. Terima kasih kaum keluarga, sahabat2 yang hadir, kenalan mahupun yang tak kenal (sebab kawan2 ayah)

Sebenarnya rancangan bertunang ni tiba2 ja jadi, 1 January 2017 encik tunang jumpa ayah minta kebenaran bawak rombongan meminang, 12 Februari 2017 rombongan merisik datang dan tetapkan tarikh 25 Mac 2017 untuk majlis pertunangan. Semuanya ambil masa dalam sebulan utk diuruskan. Alhamdulillah semua berjalan lancar (yang tak lancar tu biasalahkan ?) heheee

Alhamdulillah one step closer, Doakan semuanya dipermudahkan insyaAllah. Ada tak sampai setahun utk buat preparation. I is nervous jugak, hahahaa

Nak cerita sebenarnya pasal persiapan perjalanan majlis.

Banyak benda yang Qiela DIY sendiri *yelah dh kata DIY kan* kena lahh buat sendiri bagi menjimatkan kos yang dikeluarkan, baru bertunang bukan kawen. kawen nanti kita perabis kan duit. hahahaha *amboi*

1) Design jemputan dan Sticker untuk majlis



Choii apa guna jadi graphic designer kalau xreti nak buat semua ni, muahahaha so apa lagi kita gunakan kelebihan kerja kita sebagai penjimatan yang berganda. Dah mmg boleh berjimat cermat oii, ala tapi skrg ni semua org boleh design even ada basic sikit. Tapi tak power ahh mcm kedai2 printing tu, tapi why not ambil langkah penjimatan kalau ada kan ?

2) Hantaran


Dengan ketidak kreatif'an' diri ini, ku gigihkan jua untuk DIY hantaran sendiri. Dari awal beli foam kosong sampai lah dah siap letak barang2 hantaran tu. Fuhhh puas hati teruk ! even lah xsecantik dan kreatif mcm org lain, janji adooo dari tak adooo. Dah jimat nak upah2 org gubah hantaran. Hahahaha moga perangai rajin sentiasa ada dlm diri utk DIY perkahwinan puleksss.

3) Pelamin



Hahahaa siapa sini yang xde pelamin angan2 kann ? At least mesti ada ! so puas hati dapat decor from A - Z sendiri (dengan bantuan yang lain2 jugak, mampos oii buat sorang2) even xseperti yang digambar kan sebab tak cukup bahan, but its okayy. Still puas hati dan sangat happy even sumpah oii penat namati gubah bunga tu. Berjam jam k, padan lahh all that stuff sangat mahal. Sebab masa is so priceless, wedding planner bnyk buang masa gubah seperti yang kita nak je. Fuhhh

**tapi malangnya lupa nak ambik gambar pelamin kosong tu. semua dah diisi dengan org je, belek2 gambar mmg xde -sobsss-

4) Baju



Ouhh actually bukan lahh full DIY tapi ada yg dijahit sendiri oleh Qiela. Baju ditempah je dekat tailor, berbaloi lahh harga tapi bila kira2 all that baju costed RM200++ even nampak simple, rasa nak nangis tau bila kira all the harga. but why not, because all the baju fully sponsored by my cousin. Alhamdulillah rezeki. So baju tu Qiela just tampal diamond dekat lengan and the DIY beads tu Qiela beli and jahit dkt baju. ouhh btw beads tu beli dari @House_Of_Borderlace . memang puas hati okayyy ! Design dia uptodate and warna so lawa okayyy.

Rasanya yang 4 bahagian ni je Qiela DIY, dah boleh jimat bnyk sangat dah kalau rajin sebenarnya. Till we meet again in another post ! hahahaa dalam draft tu belambak tau nak post, tapi tu lahh xsempat nak habiskan je, huhu doakan seorang qiela rajin untuk menyimpan kenangan cerita dalam blog ni lagi (maklumlah mudah lupa)

You Might Also Like

0 COMMENT

feel free to drop a comment?
will be appriciated! :D